Logo CV

10.09.2024 | Cătălin Constantin

Se pare că reluăm povestea din 2019, când solicitam autorităților de atunci suportul în vederea salvării tramvaielor istorice, unde am reușit să oprim casarea a 4 tramvaie: Lohner #5000 împreună cu remorca, V3A-93M-FAUR #051, plugul Timiș #5008, precum și a plugului #5060.

 

De data aceasta a venit rândul troleibuzelor, unde suntem foarte aproape de a mai pierde o parte din istorie, anume trolebuzul Neoplan N6121 #5911, respectiv a troleului Rocar #5205. Împreună cu cele de mai sus, precum și cu cele 2 autobuze Ikarus 280, #2160 și #2185, am ajunge la un număr de 8 vehicule ce pot fi pregătite pentru un viitor muzeu al transportului din Ploiești.

 

De ce avem nevoie de un astfel de muzeu, vă întrebați? Ei bine, dacă sunteți pe acest site, mai mult ca sigur că știți că acestea există în toată lumea. De la începutul fiecărei regii / societăți / firme de transport public, au fost păstrate vehiculele care au scris istorie. De ce nu putem avea propriul muzeu al transportului în Ploiești? Fotografii, date, cărți, timbre, bilete, registre, vehicule, le avem pe toate. 
 

Din păcate, am pierdut câteva ”bătălii” cu administrația, astfel că vehicule importante ale istoriei transportului public ploieștean au fost casate, noi aflând acest lucru ori în timpul casării ori după acest proces. Printre acestea enumerăm: troleele Berliet, FBW, autobuzele Dac, mașini de intervenții.

 

Astfel, pe data de 10.09.2024, am trimis următoarea cerere către municipalitate și TCE Ploiești:

 

În atenția:

Primarului Municipiului Ploiești, dl. Adrian Dobre

Consiliul Local al Municipiului Ploiești

SC Transport Călători Express SA Ploiești

 

Salvarea ultimelor vehicule istorice de transport public electric din Ploiești 2024

 

Subsemnatul Constantin Cătălin-George, vă rog respectuos a îmi lua în considerare următoarea cerere: solicit autorităților competente atât din cadrul Primăriei Municipiului Ploiești, cât și din cadrul SC Transport Călători Express SA Ploiești următoarele:
- să oprească imediat procesul de casare al troleibuzului Neoplan N6121 cu numărul de parc #5911 (fost număr de înmatriculare Ploiești PH 916) aflat în continuare în depoul de troleibuze ”Pod Înalt” al SC Transport Călători Express SA Ploiești și să îl conserve/restaureze cu scopul înființării unui muzeu în viitorul apropiat;
să oprească imediat procesul de casare al troleibuzului ROCAR 312E cu numărul de parc #5205 (număr de înmatriculare Ploiesti 1-005) aflat în continuare în depoul de troleibuze ”Pod Înalt” al SC Transport Călători Express SA Ploiești și să îl conserve/restaureze cu scopul înființării unui muzeu în viitorul apropiat;
- să continue conservarea tramvaielor istorice Lohner #5000 împreună cu remorca sa, a V3A-93M-FAUR #051, a Timiș #5008, precum și a plugului #5060 în înteriorul halelor depoului de tramvaie al SC Transport Călători Express SA Ploiești cu scopul înființării unui muzeu în viitorul apropiat;
- să precizeze care sunt piesele necesare recondiționării tramvaiului V3A-93M-FAUR #051, astfel încât să putem realiza o strângere de fonduri în acest sens;
- să continue conservarea autobuzelor Ikarus 280 #2160 și #2185 în interiorul halelor autobazei SC Transport Călători Express SA Ploiești cu scopul înființării unui muzeu în viitorul apropiat;
- identificarea unui spațiu dedicat vehiculelor menționate mai sus în cadrul SC Transport Călători Express SA Ploiești în vederea expoziției acestora.
 
În vederea solicitării din 6 noiembrie 2019, unde ați răspuns pozitiv și vă mulțumesc în acest sens (link aici), am reușit să salvăm de la casare 4 tramvaie istorice (#5000 împreună cu remorca, #5008, #051 #5060). Întrucât ne dorim realizarea unui parteneriat unde să putem aduce fonduri în vederea recondiționării acestor vehicule, adaosul de 2 troleibuze + cele 2 autobuze Ikarus 280 cu numerele de parc #2160 și #2185 am ajunge la un total de 8 vehicule istorice ale Municipiului Ploiești.
 
Atât eu, precum și colegii mei de la TransPloiești, dar și pasionați ai vehiculelor din țară, respectiv Europa, ne dorim înființarea unui muzeu al vehiculelor SC Transport Călători Express SA Ploiești unde aceste vehicule să își revendice locul meritat în istorie.
 
Acest proiect însă nu poate fi realizat dacă vehicule care au făcut istorie în acest municipiu sunt valorificate la fier vechi. Ani la rând, vehicule destinate conservării au fost casate fără a se ține cont de un asemenea plan. 
 
În acest sens, apelez la înțelegerea persoanelor în măsură să ia aceste decizii de a stopa efectiv orice măsură de casare a ultimelor vehicule istorice din Municipiul Ploiești.
 
Avem nevoie de dezvoltarea acestei culturi. Orașe din toată lumea, inclusiv din România, au reușit să restaureze vehiculele lor istorice, chiar să construiască muzee/spații alocate acestora (exemple: Timișoara, Iași, București).
 
Ne dorim un partneriat cu municipalitatea, drept dovadă, în ultimii 3 ani, am reușit să revitalizăm și să susținem proiectul ”Tramvaiul Moșului”, unde, din fonduri proprii, am reușit să aducem zâmbetul pe buzele celor mici în decembrie 2021, 2022 și 2023 (link aici), iar intenția noastră este să continuăm și în acest an, desigur, cu sprijinul TCE și al Primăriei Ploiești.
 
Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră cu privire la:
1. Conservarea vehiculelor menționate mai sus;
2. Identificarea unui spațiu în vederea construirea unui muzeu de vehicule al SC TCE SA.
 
Vă mulțumesc,
Constantin Cătălin-George
Fondator TransPloiești

 

Scopul final?

Atât Forumul TransPloiești, cât și pasionați ai vehiculelor din țară, respectiv Europa, ne dorim înființarea unui muzeu al vehiculelor SC Transport Călători Express SA Ploiești unde aceste vehicule să își revendice locul meritat în istorie.Acest proiect însă nu poate fi realizat dacă vehicule care au făcut istorie în acest municipiu sunt valorificate la fier vechi. 

 

Participă și tu!

În acest sens, apelăm la întreaga comunitate de pasionați, respectiv comunitatea TransPloiești, pentru a semna următoarea petiție: SEMNEAZĂ ȘI TU AICI

Avem nevoie de dezvoltarea acestei culturi. Orașe din toată lumea, inclusiv din România, au reușit să restaureze vehiculele lor istorice, chiar să construiască muzee/spații alocate acestora (exemple: Timișoara, Iași, București).

 

TransPloiești așteaptă cu interes răspunsul autorităților menționate mai sus cu privire la petiția noastră.

 

UPDATE 08.11.2024:

 

Un prim pas către un viitor în care vehiculele istorice de transport public sunt luate în considerare și ideea de viitor muzeu al vehiculelor sunt pe un trend pozitiv. Mai jos, răspunsul SC Transport Călători Express Ploiești SA:

 

Dorim să le mulțumim tuturor celor peste 700 de oameni care au semnat petiția, precum și TCE și Municipalitații care au dat curs petiției noastre. Nu ne oprim aici, astfel că vă invităm să ne urmăriți în continuare pentru a parcurge următorii pași împreună.

 

Echipa TransPloiești

 

 

Salvarea vehiculelor de transport public istorice din Ploiești - 2024